Blog

Sunt zgarzile strangulante periculoase? Totul despre zgarzile de forta si dresaj

de SK9 ‎‎ in Feb 11, 2024

Sunt zgarzile strangulante periculoase? Totul despre zgarzile de forta si dresaj

Ultima modificare 02.11.2024

Cu totii ne dorim un caine educat, un companion prietenos si respectuos care sa se integreze armonios in viata noastra de zi cu zi. In aceasta cautare, zgarzile de forta au devenit o alegere foarte populara printre propietarii de caini, dar exista adesea nelamuriri si preocupari cu privire la acestea. Sunt ele periculoase? Cum le folosim in mod corect si cum stim daca trebuie sa cumparam una?

CUPRINS

▸ Pentru ce sunt zgarzile de forta?
▸ Sunt zgarzile strangulante periculoase?
▸ Am nevoie de o zgarda de forta?
▸ Cum folosesc corect zgarda de forta?
▸ Cum aleg zgarda de forta potrivita?

Pentru ce se folosesc zgarzile de forta?

Zgarzile de forta, numite si zgarzi de dresaj sau zgarzi strangulante, asa cum le stim cu totii, sunt instrumente folosite atat in dresajul canin, cat si in timpul plimbarilor obisnuite. Ele ajuta cainii sa inteleaga anumite reguli si limite, si ii descurajeaza de la actiuni deranjante precum tragerea in lesa, latratul excesiv sau manifestari agresive. In momentul in care, cainele trage tare in lesa, coltii zalelor metalice creaza un disconfort cainelui prin aplicarea unei presiuni usoare pe gatul acestuia, oferind un semnal clar sa se opreasca.

Sunt zgarzile strangulante periculoase pentru caini?

Caine pe umarul unui om

Utilizarea zgarzii strangulante pentru caini ridica intrebari legate de impactul asupra bunastarii animalului, insa, atunci cand este folosita corect si responsabil, zgarda strangulanta nu este daunatoare pentru caini, fiind mai degraba o mica inconvenienta pentru acestia. Zgarzile strangulante sunt o varianta foarte populara in corectarea comportamentului nedorit si este crucial sa ne amintim ca aceste instrumente nu sunt destinate sa intimideze sau sa raneasca cainii, ci sa-i indrume in procesul de invatare si sa promoveze un comportament pozitiv.

Este zgarda de dresaj potrivita pentru cainele meu?

Zgarda de forta este ideala pentru caini de talie medie sau mare care au probleme de comportament, fie ca este vorba despre un labrador sau despre un rottweiler. Ele sunt perfecte pentru a repara comportamentul negativ al cainilor, oferindu-le o corectie ferma si usor de inteles atunci cand este necesar. Daca va confruntati cu probleme precum tragerea in lesa, latratul excesiv sau agresivitatea, aceste zgarzi sunt o solutie potrivita.

Cum folosesti in mod corect si sigur zgarda de forta?

Caine cu zgarda metalica ultra plus SK9

Sunt multe de spus despre cum trebuie folosite corect aceste produse dar ca reguli generale, exista cateva aspecte cu care toata lumea este de acord:

1. La folosirea zgarzii de dresaj, lesa nu trebuie niciodata sa ramana intinsa si cainele lasat sa traga. Daca faceti asa ceva cainele va ajunge sa accepte disconfortul, derutat de faptul ca dumneavoastra nu intreprindeti nici o actiune.

2. La aparitia unui comportament nedorit, corectati intotdeauna cainele cu smucituri scurte si ferme din lesa, insotite de comenzi verbale de interzicere si rasplatiti cu recompense si comenzi verbale pozitive atunci cand obtineti efectul dorit.

3. Zgarda de forta trebuie pusa in partea de sus a gatului, spre cap, nu la baza lui. Deci, pentru o folosire corecta lesa este trasa in sus si spre dumneavoastra.

Cum aleg zgarda de forta potrivita pentru cainele meu?

Cel mai important lucru la achizita unei zgarzi de forta este sa alegem zgarda potrivita pentru a nu cauza disconfort excesiv, si pentru a asgiura o eficienta maxima, ceea ce din fericire nu este un proces complicat.

Un aspect de luat in considerare este ca dimensiunea cainelui influenteaza grosimea zalelor. Pentru cainii de talie medie, se recomanda zgarzile cu zale micro, care sunt mai usoare, iar pentru cei mari, este preferabil sa utilizati o zgarda cu zale standard, deoarece acestia au o putere mai mare.

Exista 2 modele de baza pentru zgarzile de forta metalice: cele cu lant strangulant si cele fixe cu catarama rapida. Ambele modele sunt la fel de populare si apreciate de catre experti, in functie de preferintele personale pentru o corectie mai ferma sau pentru un montaj mai rapid. Exista si zgarzi hibrid, pe care le recomandam, deoarece combina avantajele lantului strangulant cu cele ale cataramei rapide pentru a oferi atat eficienta, cat si un montaj rapid.

Caine care bate palma cu o femeie

Un stapan informat este un stapan responsabil

Indiferent daca esti un dresor experimentat sau un stapan dedicat, este important sa folosesti zgarda de forta cu responsabilitate si sa te asiguri ca o utilizezi corect. Cu putin timp, rabdare si folosind metodele corecte, poate fi creata o relatie armonioasa intre tine si cainele tau, insa este important sa optezi pentru o zgarda de calitate, care sa nu cauzeze disconfort sau leziuni acestuia.

Daca doriti sa cumparati o zgarda de forta, puteti sa gasiti aici toate optiunile noastre.

Instagram